WIST JIJ-DIT JE ZAL GESCHOKT WORDEN

Er is een scène in een oude aflevering van The Larry Sanders Show waarin Elvis Costello kennis maakt met het lompe Hank-personage van Jeffrey Tambor. “Hank, dit is Elvis”, zegt het karakter van Garry Shandling. Waarop een ongelovige Hank met enige walging antwoordt: “Ik denk het niet.”

Net zoals Costello geen Elvis Presley is, is Waylon, het country / soul-zingende vooruitzicht uit Nederland, geen Waylon Jennings. Hij is ook geen James Brown of Otis Redding, hoe hard hij het ook probeerde op het vrijgezellenfeest in de Revival-club op dinsdag, de tweede van vier Canadese dates voor de parachutist-in-uitvoerder die eindigt op Vancouver’s 560 Club donderdag. Deze zanger met blauwe ogen probeerde zuidelijke gefrituurde R&B, probeerde CMT-waardige rock – probeerde zelfs een beetje tederheid.

Maar toen hij zong “papa’s hebben een gloednieuwe tas”, loog hij. De tas van Waylon is gemaakt van tapijt, hij is niet nieuw en bevat niet veel meer dan een paar dobbelstenen en een goedbeduimelde beginnersgids voor echte Amerikaanse muziek. De Holland’s Got Talent-winnaar kan zingen – gutsy en krassend op de smekende ziel, soepeler op de Nashville-rock – maar als hij van plan is de botten te rollen voor een schot van groots Noord-Amerikaans succes, heeft hij liedjes nodig.

Wicked Ways, de soul-popped titeltrack en lead single van zijn debuutalbum, was inderdaad slecht bij Revival, maar het is niets dat we nog niet hebben gehoord van James Morrison uit Engeland. Na Wicked Ways verlieten Waylon en zijn vierkoppige barband het podium en keerden ze terug voor de afsluiting tot we elkaar ontmoeten, een langzame, zielverscheurde ballade die met Sam Cooke trouwt. “Tot we elkaar weer ontmoeten” zou een belofte kunnen zijn, maar na deze show voelde het meer als een open vraag.

Honderddertig gawkers – een behoorlijk aantal van hen vrouwen – waren opdagen om de meest bijzondere popdieren te zien: de onbekende sensatie. Waylon (30 jaar geleden geboren als Willem Bijkerk) ontleent zijn mono-naam aan Jennings, de overleden bandietlegende die naar verluidt als een soort mentor voor de jonge Nederlandse zanger diende. (Trouwens, deze Waylon spreekt accentvrij Engels; als hij een volbloed Nederlander is, dan ben ik Rutger Hauer.)

De zanger, onlangs getekend bij het illustere Motown-label en die een Europese tournee maakte met Whitney Houston, opende zijn set met een akoestische gitaar, waarop hij de mineur akkoorden van een paar soulvolle country-rocknummers in de stijl van Schotse- tokkelde. Canadese ster Johnny Reid.

Later kwamen Waylon’s capabele maar onopvallende covers van Redding, Brown en Stevie Wonder-materiaal, die de windmolenmensen kunnen verbazen, maar niemand hier weg zullen blazen.

Waylon vertelde ons dat hij was opgegroeid op country muziek en dat hij een tijdje in Nashville woonde. En toen wijdde hij een ernstige ballade aan Memphis, Tenn., Een stad waar hij ooit zijn hart aan had verloren, hebben we geleerd.

De overleden zuiderling Jim Dickinson – of misschien was het Ronnie Hawkins – waarschuwde vroeger jonge spelers om uit de buurt van Memphis te blijven, omdat die stad straatvegers had die ergens anders sterren zouden zijn. Met dat in gedachten zeg ik dit: Waylon, zoon, hoe gaat het met een bezem?

Santosh

Santosh is an international development specialist and author of several publications on socio economic development. Santosh is a regular contributor to online article sites on the topics of on line education, underserved peoples, scholarship and educational excellence.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *